Ніби синя стрічка, через поле й гай

Поспішає річка у далекий край.

Увібравши в себе із струмків води,

Пробива завзято довгії шляхи.

пʼятницю, 20 лютого 2015 р.

Особливості водозбірного басейну річки
Басейн Собу має значний потенціал, сприятливі природно-кліматичні умови і унікальні водні, земельні, лісові, біологічні, мінерально-сировинні, природно-рекреаційні та інші ресурси. Басейн Собу охоплює фізико-географічну зону лісостепу, що накладає свій відбиток на якість природних ресурсів, характер, їхнього використання і роль у формуванні екологічної ситуації на території водозбору. Поверхня водозбірного басейну Собу є підвищеним плато, яке понижується у південно-східному напрямку. За характером рельєфу - це слабо хвиляста рівнина, розчленована ярами, балками та долинами приток.
Долина завширшки 1,5-3 км, схили переважно покаті, на окремих ділянках круті, є виходи кристалічних порід.  Заплава двобічна, вкрита лучною рослинністю, шириною від 100 до 500 м. Заплава р. Соб у своїй середній течії (від м. Іллінців до с. Бубнівка) порівняно широка, місцями заболочена, добре терасована , проте нижче Бубнівки вона звужується та біля с. Дмитренки долина набуває каньйоноподібної форми. Між містами Дашів і Гайсин по лівому березі в районі сіл Китайгород, Семирічка і Гунча розвинені піщані і лесові тераси.
Ґрунти регіону - сірі опідзолені, але переважають типові чорноземи.

Залісеність басейну складає 8,5% площі водозбору, що значно менше від середнього показника Побужжя (14,7%). Основними породами є дуб, ясен, граб, клен, липа. Заболоченість незначна - 0,8%. Землі водозбору здавна зайняті в господарській діяльності, значно розорані.


Немає коментарів:

Дописати коментар