Ніби синя стрічка, через поле й гай

Поспішає річка у далекий край.

Увібравши в себе із струмків води,

Пробива завзято довгії шляхи.

вівторок, 10 лютого 2015 р.

Фізико-географічна характеристика річки
Соб є найбільшою лівобережною притокою Південного Бугу. Кожна річка і її басейн мають свої риси. Соб - це звичайна лісостепова річка, на берегах якої розкинулось багато мальовничих сіл, а саме русло, дещо заболочене, безліч гребель перекривають його, ставки і водосховища. Соб – єдина із малих річок області, на якій розташовані три районних центри: Липовець, Іллінці, Гайсин та одне селище міського типу – Дашів. Вона надзвичайна, в природному відношенні, а середню течію річки, де знаходяться відомі на всю Україну кургани, городища, архітектурні пам’ятки, без перебільшення можна назвати музеєм під відкритим небом.
    Назва річки Соб походить від українського «соб», «цоб» - праворуч. Ліву притоку Південного Бугу названо правою в зв’язку з тим, що заселення краю почалось від гирла до її верхів’я. Проходячи в гору по Південному Бугу, стародавні люди побачили праворуч річку і назвали її Цоб (Соб) тобто та, що праворуч.
    Як географічний об’єкт річка надзвичайно цікава. Її долина – лежить між Подільською і Придніпровською височинами. Добре відома річка і геологам.  Тут залягають особливий різновид гранітів, що пізніше був названий собіт. В районі басейну Соб поблизу с. Лугова відкрито Іллінецьку астроблему (кратер в кристалічних породах, глибиною 600-800 м), що утворилася в результаті падіння великого космічного тіла 300-400 млн. років тому. Літом 1984 року тут побували геологи з різних кінців світу, в тому числі із Австралії, країн Південної Америки, Західної Європи. 
Довжина річка Соб становить 125 км (за іншими даними - 115 км), площа басейну 2840 км2 бере початок із джерела за 2 км від селища Ксаверівка  Липовецького району на південних схилах Придніпровської височини (за іншими даними поблизу с. Погребище Друге Погребищенського району). Протікає Липовецьким, Іллінецьким, Гайсинським і Тростянецьким (гирло) районами Вінницької області. Через Гайсинський район протікає річка Соб на протязі 44 (за іншими даними 38 ) км. 
 Всього на річці Соб нараховується 47 приток, загальною довжиною 587,1км, з них приток І порядку – 27, з яких  мають довжину більше 10 км –14 річок. Найбільші серед приток І порядку це - Кублич (62 км), Сорока (33,2 км), Сибок (33 км), Кунка (19 км), Вербич (19 км). Приток ІІ порядку – 16, з них мають довжину більше 10 км – 10 річок. Найдовші це – Таранівка (13 км), Вязовиця (15км), Розсохувата (15 км) – притоки річки Сибок. Приток ІІІ порядку – 4 річки. Крім того велика кількість безіменних маленьких річок та струмочків, які течуть по долинах, балках і ярах. 
 Річка Cоб характеризується звичним для рівнинних річок падінням (104,4см), середньоврівноважений ухил складає 0,81 м/км. Річище помірно звивисте, розгалужене, шириною 15 - 20 м, у пониззі подекуди до 100 м. Глибина від 0,2 до 3 м. Живлення дощове і снігове. Льодостав з середини грудня по березень. Відповідно до природних особливостей території норма стоку Собу складає 218 млн. м3. Стік річки зарегульований майже повністю. Кількість ставків та водосховищ, що регулюють місцевий стік складає 417, з них 219 розташовані на території Гайсинського району. Вода річки відноситься до гідро-карбонатно-кальцієвого класу, жорсткість її складає 5,0 мг-екв/л, загальна мінералізація 440 - 600 мг/л.
Як географічний об’єкт, річка надзвичайно цікава, її русло межа між Подільською і Придніпровською височинами, а за схемою фізико-географічного районування України річкою Соб проходить межа між Подільським Побужжям і Середнім Придніпров’ям.

За останні десятиліття русло річки Соб значно зменшилося. Біля витоку річки створене невелике водосховище, яке забезпечує питною водою місто Погребище Вінницької обл.  Далі, вздовж всієї течії, ширина річки досягає 20-30 м, старе ж русло, шириною 100 м і більше, повністю заросло очеретом та іншою водною рослинністю. В населених пунктах, через які протікає річка, створені штучні ставки і ставки рибних господарств.

2 коментарі:

  1. Інтересно,красиво-ДЯКУЮ!Вспомнив дитинство 50-60роки..там часто бував-особо літом.Я з Ужгорода 64роки.ще остався брат двоюрідний в тих иісцях=Куна,мАрьянівка..там і живуть...ДЯКУЮ

    ВідповістиВидалити
  2. Гарно дякую буваю там у своєї бабусі(Гайсин)

    ВідповістиВидалити